Quadriceps - verrekking

In het bovenbeen liggen heel wat spieren. De quadriceps liggen vooraan tussen de adductoren en de knie. Je loopt het meeste risico op een scheuring bij een plotse explosieve beweging of een intense krachtinspanning. Een verrekking is niet hetzelfde als een scheuring!

Kenmerken: 

> Plots gevoel van pijn (vaak gepaard met een kramp).
> Gevoel van stijfheid.
​> Als u op de bewuste plaats drukt, voelt het hard aan.
> Een gedeukte en/of abnormaal gezwollen spierbuik boven of onder de blessure.
> Er kan een bloeduitstorting optreden.

Behandeling: 

Pas meteen de ICE-methode toe. Na de eerste 48 uur is het van groot belang om rustig te blijven bewegen, waarbij explosieve en verende bewegingen absoluut vermeden moeten worden. Ga ook langs bij een kinesist en/of fysiotherapeut om je te laten behandelen. Massage en gerichte oefeningen zorgen voor een betere doorbloeding en een sneller herstel. Bij het verrekken van de quadriceps is het daarnaast van belang om voldoende rust te nemen.

Herstelperiode: 

Als u de blessure goed laat verzorgen, zal de verrekking veel sneller genezen zijn. Na enkele dagen mag je alvast weer beginnen met lopen. Explosieve en verende bewegingen moeten vermeden worden en kunnen de blessure weer verergeren. Afhankelijk van persoon tot persoon (en de ernst van de blessure) is het letsel na zeven à tien dagen alweer genezen.

OPGELET: de informatie op blessé.be is niet ter vervanging van een bezoek aan de huisarts! Het is altijd sterk aan te raden om bij een dokter langs te gaan voor een waterdichte conclusie.